top of page

Professionals

De psycholoog

Zit je in een emotionele neerwaartse spiraal door de scheiding van je ouders? Het bezoeken van een psycholoog is dan wellicht een oplossing. Toch blijkt het bezoeken daarvan vaak een flinke drempel en dat is onterecht.

 

Het bezoeken van een psycholoog kan écht helpen en dit is waarom:

 

1.  Een psycholoog luistert naar jouw verhaal en geeft persoonlijk advies over hoe jij wellicht het beste met de scheiding van je ouders kunt dealen.
 

2. Het praten met een psycholoog kan jou wellicht nieuwe inzichten geven in je leven omdat de psycholoog opgeleid is specifieke en situatie gebonden vragen te stellen.
 

3. Op basis van jouw verhaal kan de psycholoog in overleg met jou kiezen voor een behandeltraject of misschien is een wekelijks gesprek al genoeg.
 

4. Via de psycholoog krijg je eventueel de antwoorden op vragen die je alleen niet zo snel zou kunnen beantwoorden.
 

5. Wanneer je de psycholoog bezoekt zorgt dit er ook voor dat je jouw emoties, gedachtes enzovoort niet oppropt.
 

6. Misschien nog wel het belangrijkste: Het bezoeken van een psycholoog is en blijft altijd vrijwillig. Jij bent degene die de regie heeft. Wanneer jij iets niet wilt, gebeurt het niet, wanneer jij iets wel wilt, is de psycholoog altijd bereid naar jou te luisteren.

​

Overweeg jij een psycholoog te contacten? Bij je huisarts kan je gemakkelijk terecht voor een doorverwijzing naar een passende psycholoog. Wil je je echter eerst online verdiepen? Wij adviseren je dan de website van ‘De Scheidingspsycholoog’ te bezoeken. 

De decaan

Soms loop je vast in je studie als gevolg van persoonlijke omstandigheden. Als je bijvoorbeeld door ziekte of andere persoonlijke omstandigheden studievertraging oploopt kan een studentendecaan je adviseren. Een studentendecaan heeft veel ervaring met persoonlijke problemen van studenten.

​

De studentendecaan geeft je informatie en advies over onderwerpen die samenhangen met je studie of je persoonlijke omstandigheden. Samen met de decaan zoek je naar oplossingen. De studentendecaan heeft expertise op het gebied van regelingen en procedures, studeren met een functiebeperking en personen en instanties die je verder kunnen helpen. In sommige situaties kun je een beroep doen op  een financiële ondersteuningsregeling. Ook kan het van belang zijn om je omstandigheden – alleen met jouw toestemming - aan je examencommissie te melden, b.v. in het geval van een dreigend negatief bindend studieadvies.

 

De gesprekken met een decaan zijn vertrouwelijk, zonder jouw toestemming of medeweten wordt er geen informatie doorgegeven aan derden. De studentendecanen werken centraal bij Studentenzaken, zijn dus niet verbonden aan een school of opleiding en zijn dus onafhankelijk.

Een studentendecaan geeft je informatie, advies of begeleiding bij je studieloopbaan of bij persoonlijke omstandigheden. Samen met de studentendecaan zoek je naar oplossingen en acties die leiden tot een verbetering in je persoonlijk functioneren en je studie.

 

Soms loop je vast, privé of in je studie. Hierover kun je vertrouwelijk praten met de studentendecaan. Een studentendecaan kan je ondersteunen bij het aanvragen van regelingen en voorzieningen. Bijvoorbeeld bij toetsen, de studiefinanciering, of advisering bij een dreigend negatief bindend studieadvies. 

​

Bekijk de contactgegevens van jouw onderwijsinstelling om er achter te komen hoe jij contact kunt zoeken met je decaan! 

De familiecoach

Binnen elke familie spelen er wel zaken waarover leden zich zorgen maken. De meeste families willen en kunnen dat zelf oplossen. Ondanks alle goede wil kunnen er zich problemen voordoen die de familie zelf niet kan doorbreken. Het Familiehuis biedt dan professionele ondersteuning.

 

'Wij zien een familie als een systeem waar de leden met elkaar in verbinding staan. Als de relatie bijvoorbeeld tussen ouders of tussen ouders en hun kinderen onder druk komt te staan, heeft dat effect op iedereen in het systeem. Het Familiehuis richt zich op het bespreekbaar maken in families van datgene dat onbespreekbaar is en onderzoekt wat er nodig is om weer met elkaar verder te kunnen. Opdat er weer gezonde relaties ontstaan binnen het gezin of de verdere familie. 

Daarbij nodigen we u in de coaching uit om op eigen benen te gaan staan en te kijken waar u zo door geraakt wordt in het contact met de ander. Om vanuit die plek te onderzoeken wat nodig is voor ouders, kinderen, broers, zussen of grootouders om op een gezonde manier met elkaar om te gaan. Bij Het Familiehuis werken we vanuit de context van het gezin of de familie en we betrekken daarbij de geschiedenis van de familielijn.'

​

We maken daarbij gebruik van het gedachtegoed uit NLP, Transactionele Analyse, Systemisch werken ook wel familieopstellingen genoemd, ‘een Taal erbij’ in de vorm van tafelopstellingen, systeemtherapie en kennis van de ‘maskers’ die mensen in het leven dragen. Bron: Familiehuis Cecile Schlangen http://hetfamiliehuis.info/

De Jurist

Je ouders gaan scheiden, er wordt aan van alles gedacht, maar niet aan de financiële regelingen die ook voor jou als kind van je ouders belangrijk zijn. Je vraagt je dan ook af waar je recht op hebt en wat er binnen de familie geregeld moet worden. Hoe nu verder? Simpel: een jurist gespecialiseerd in het familierecht weet hier zeker weten raadt mee. Maar hoe precies? 

​

1. Een jurist weet alles op het gebied van familierecht en kan jou helpen en ondersteunen om met jouw ouders een (financieel) plan op te stellen waarin bijvoorbeeld staat welke financiële steun jij nog van je ouders krijgt, etc. 

​

2. Ook met andere vragen rondom (financiële) regelingen kan je prima bij een jurist terecht. Ook wanneer je ouders niet willen meewerken, dan kun je samen met een jurist - wanneer dat echt nodig is - naar de rechter stappen. 

​

3. Een jurist gespecialiseerd in familierecht stelt het belang van jou, als kind, altijd voorop. Of je nu 8 of 20 jaar bent.

bottom of page